Stina-Lisa

Poledance Historia

Poledance är en konstform som en kan spåra minst åtta hundra år tillbaka i tiden!

Poledance, vad man i alla fall tror, härstammar ifrån den indiska traditionella sporten Mallakhamb och Chinese spole.  I sporten Mallakhamb uppvisade inidierna sin styrka och uthållighet med hjälp av en bredare träpåle.  Chinese pole använder man två stycken ca 20 meters polestänger för att göra "gravidationstrick" mellan de två stängerna. 

På 1920-talet, började resande cirkusar och shower använda poledance med hjälp av en pole i mitten av ett tält. Så småningom flyttade pole dance från tält till barer, och kombinerades med burleskdans. Den tidigaste inspelade pole dance var 1968 med en föreställning av Belle Jangles på mugwump Strip Club i Oregon.  Sedan 1980-talet- har dansen pole alltmer införlivats i striptease rutiner och Go-Go eller lapdancing, först i Kanada och sedan i USA. På 1990-talet började pole dancing att undervisas som en konst och användning i fitnessövningar. Sedan dess har pole dance-klasser blivit en populär dansform och även en tävlingsidrott.

Det finns idag olika grenar inom pole där vissa är mer inriktade på tävlingsformen "polesport" och  andra riktar sig mer åt  konst/dansformen poledance.